Ondskabsfulde og tamme problemer
Klimakrisen er beskrevet som et eksempel på et ondskabsfuldt problem (wicked problem), idet det er et meget komplekst problem, som det er svært eller umuligt at finde en løsning på. I modsætning til dette står de tamme problemer (tame problems), hvor der er en enkel og indlysende løsning.
Umiddelbart kunne man tro, at de problemer, der førte til skovdød i 1970'erne og hul i ozonlaget i 1980'erne, også var ondskabsfulde problemer på samme måde som klimakrisen. De førte alle til globale kriser, og de var forårsaget af, at vi mennesker udledte for mange forurenende stoffer til atmosfæren (svovldioxid, CFC-gasser og drivhusgasser). Verdenssamfundet arbejdede sammen, og vi fik stoppet udledningen af de stoffer, der nedbrød ozonlaget over Antarktis (FN's Montreal-protokol) og forsurede søer og skove i Europa (EU's Gøteborg Protokol).
Det har fået forskere og andre til at mene, at samme fremgangsmåde kan bruges til at løse klimakrisen. Torbjørn Urfjell, kommunikationschef for det norske FN-forbund, har fx udtalt: ”Vi løste udfordringen med ozonlaget, så vi ved, at det også er muligt for verdens nationer at løse klimaforandringen med CO2-udslip”.
Skove med træer der er gået ud pga. syreregn og barkbilleangreb i Harzen
Der er imidlertid en række forhold, der gør, at det ikke er helt så enkelt. Den største mængde af svovldioxid i luften stammede fra afbrændingen af kul på kraftværker og fra afbrænding af svovlholdige brændsler på skibe. Det var muligt at fjerne over 90% af svovldioxidforureningen fra 1990 til 2016 ved at installere røggasafsvovling på kraft- og kraftvarmeværker samt at anvende brændsel med et lavere svovlindhold på skibe. Det kostede lidt at installere filtre på kraftværker og at skifte til et brændsel med lavere svovlindhold på skibe, men det krævede ingen ændring, af den måde samfundet virkede på, og det krævede ingen indsats fra den enkelte borger. Problemet med syreregnen var dermed et tamt problem, med en enkel og indlysende løsning.

Illustration af Ozon-hullet over Antarktis. I virkeligheden kan man ikke se hullet, men det, at man så nemt kan forestille sig, hvordan sådan et hul så ud, gør ozon-problemet meget mere nærværende. Det er nemt at forestille sig, at de skadelige UV-stråler trænger ned gennem hullet og forårsager hudkræft hos mennesker.
Det samme gjaldt problemet med ozon-hullet over Antarktis. Løsningen var her at udfase brugen af CFC-gasserne og andre lignende stoffer, der kunne nedbryde ozonlaget. Industrien fandt hurtigt alternativer (HFC-gasser), der ikke nedbrød ozonlaget. Disse gasser viste sig imidlertid at være meget kraftige drivhusgasser (23.000 gange så stærk som CO2), og er derfor også på vej til at blive erstattet. Selv om det kan være besværligt og dyrt at finde gode alternativer, er det dog stadigt et tamt problem, med en enkel og indlysende løsning.

Menneskehedens afhængighed og de mange økonomiske kræfter bag udnyttelsen af de fossile brændstoffer er nogle af de forhold, der gør klimakrisen til et ondskabsfuldt problem at løse.